Семената от чиа са познати още от древността, но станаха известни

...
Семената от чиа са познати още от древността, но станаха известни
Коментари Харесай

Защо чиата е суперхрана?

Семената от чиа са познати още от древността, само че станаха известни като суперхрана едвам неотдавна. Почитателите на здравословното хранене ги употребяват, тъй като са заредени с хранителни субстанции, които имат доста изгоди за здравето.

Учените свързват известността им с пандемията от COVID-19. Но чиата става известна в европейските страни доста по-рано. Европейският съюз признава семената от чиа за нова хранителна съставна част още през 2009 година.

Какво съставлява чиа

Чиа или испански култивиран чай е едногодишно растение от семейство Lamiaceae. Това семейство включва още лавандула, босилек, мента, майорана, маточина, розмарин и чубрица. Най-здравословната част на чията са нейните семена - дребни овални зърна с кафяв, бял или сив цвят, сходни на ленените семена. Чиа пораства в тропическите и субтропическите региони и произлиза от южно Мексико и северна Гватемала.

Какви потребни субстанции съдържат семената от чиа

Химичният състав на семената зависи от климата, географското състояние и даже от годината на развъждане на испанския култивиран чай. Известно е да вземем за пример, че колкото по-високо и по-северно ситуиран е районът, толкоз по-високо е наличието на Омега-3 ненаситени мастни киселини в семената.

Семената от чиа са с високо наличие на мазнини (около 30%), въглехидрати (26-41%), фибри (18-30%) и протеини (15-25%). Около 40 % от тежестта на сухите семена е масло, две трети (68 процента) от което се състои от омега-3 мастни киселини.

Диетологът Елена Соломатина отбелязва, че семената от чиа са придобили известност с помощта на последователите на здравословното хранене. Специалистът уточни и потребните субстанции, които се съдържат в семената от чиа:
омега-3 и омега-6 мастни киселини; хлорогенна и кафеена киселина, антиоксидантни съединения; фибри; витамини от група В, витамин С, каротеноиди; калций, цинк, калий, магнезий, селен, фосфор.
Според специалиста главната стойност на семената от чиа се крие във високото наличие на омега-3 мастни киселини, защото те са част от клетъчните мембрани. Консумацията на семената спомага за подмладяване на клетките, възстановяване на когнитивните функционалности и повишение на настроението. Освен това омега-3 мастните киселини усъвършенстват вариабилността на сърдечния темп.

Мастните киселини понижават равнището на  " неприятния " холестерол в кръвта, възстановяват липидния профил и покачват равнището на " положителния " холестерол - пластичния материал, който ни защищава от атеросклероза, инсулти и инфаркти, както и от съдова деменция.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР